Post bilde

Male lister – slik lykkes du

Har du umalte lister i boligen din? Med riktig utstyr og fremgangsmåte er det ikke vanskelig å male dem. Her er tipsene som gjør jobben enkel og gir et godt resultat!

Har du umalte lister i boligen din? Med riktig utstyr og fremgangsmåte er det ikke vanskelig å male dem. Her er tipsene som gjør jobben enkel og gir et godt resultat!

Viktig forarbeid

Før man setter i gang med malingen, er det viktig å gjøre nødvendig forarbeid. På tidligere malte lister holder det som regel å vaske med en klut og et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel Husvask, og skylle godt før man maler på nytt.

Er listene derimot ubehandlet, bør man også slipe over med et fint slipepapir for å bli kvitt fiberreisning. Korning 120-180 er god egnet. Slipestøvet tørkes bort med en tørr mikrofiberklut. Ubehandlede lister bør også påføres heftgrunn og kvistlakk eller en grunning for sperring og isolering. Sistnevnte er en grunning som også har kvistlakkens sperrende egenskaper.

For å unngå søl på vegg og tak, er maskeringstape et godt hjelpemiddel. Vær obs på at maskeringstapene finnes i flere varianter ettersom hvor lenge de er beregnet å skulle sitte på. Det kan lønne seg å velge en tapetype som kan sitte på en stund, slik at du slipper problemer med at limet sitter for godt eller malingen løsner når du fjerner tapen.

Ifølge eksperter hos verktøyprodusenten Jordan , er de flate penseltypene for eksempel lite hensiktsmessige på profilerte lister. Et vanlig problem er at det blir litt sig og søl i hjørnene, og mange har nok opplevd at kantene på profileringen ikke dekkes godt nok.

Hemmelighetene for å lykkes er  å velge en oval pensel fremfor en flat. En oval pensel har mye bedre oppsugingsevne og tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den ovale penselen har et lite malingsreservoar inne i busten. Denne malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke, og sørger for god dekk også på kantene. Dermed vil det normalt holde med to strøk.

En pensel med skrå bust er også et godt triks når man skal male inni hjørner.

Vær gjerrig!

Selv om det er lurt å velge en pensel med høyt malingsopptak, anbefaler Brekka også å være litt gjerrig med malingen i begynnelsen.  

Det blir fort litt søl hvis man drar med seg for mye maling opp. Derfor bør man være forsiktig i begynnelsen og prøve seg litt frem. En grei fremgangsmåte er å male hjørnene først, men å sette an penselen minst en meter fra hjørnet, for på den måten å unngå å dra med seg for mye maling inn i hjørnet. Dette vil igjen minimere risikoen for sig og søl. Etter at hjørnene er tatt, maler man området i mellom.

FARGESETTING AV LISTER
Fargevalg på listverk kan være en hard nøtt for mange, og man ender gjerne opp med hvitmalte lister overalt. Hvite lister kan være helt riktig mange steder, men ofte er det vel så fint å la listverket matche veggen.
En god huskeregel er at pent listverk med fordel kan fremheves, mens en helt vanlig, ordinær list som er der mest av praktiske årsaker gjerne kan tones ned. 
Det er heller ingenting i veien for å ha to ulike farger på listene rundt i rommet. Har du en sprek farge på en kontrastvegg, kan denne godt følge på gulvlistene under. Eller ønsker du å fremheve døren, kan geriktene rundt døren være hvite, mens gulvlistene følger veggfargen.
En annen tommelfingerregel er at taklistene skal ha samme farge som taket.

KILDE: Teksten på denne siden er hentet fra nettstedet www.ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør)